Geef mij maar tegenwind

Gepubliceerd op 11 mei 2021 om 11:23

Onder de naam Kroningswind wordt Goeree Overflakkee definitief ontkroond van haar karakter. Maar liefst 19 windturbines van 150 meter hoog verrijzen tussen het Dirkslands Sas en Stellendam en daarmee is in een enkel jaar tijd ‘Goeree, mijn eiland’ veranderd in ‘Goeree, mijn windpark’. Als je, waar je ook bent op het eiland, naar de horizon kijkt, zie je enorme hoeveelheden windmolens.  Bij Ooltgensplaat, Oude Tonge, Nieuwe Tonge, Middelharnis en nu in de laatste hoek van het eiland bij Stellendam.

‘Welkom bij Kroningswind. Een unieke samenwerking tussen landbouw, natuur en wind’ vermeldt de website.

Uniek is het wel ja. Het pas aangelegde natuurgebied Zuiderdiepgors is op dit moment het terrein van shovels, betonmixers, vrachtwagens en kranen. Duizenden liters beton worden in de natuur gestort en temidden van gras, riet, water, tulpen en vogels en stijgt decameter na decameter een natuur-ontsierend grijs element, om tenslotte te worden voltooid met drie enorme zwaarden die het mooie uitzicht op de horizon doorklieven en definitief de doodsteek geven. Voor de vogelliefhebbers : vanuit het (inmiddels beroemde) Tij heb je er binnenkort een prachtig zicht op...

En de boeren? Ja die zijn er blij mee. Dit legt hen namelijk geen windeieren. De vergoeding voor het plaatsen van windturbines op je land is zeer lucratief. Het aantal miljonairs onder de boeren neemt in ons land de laatste jaren onverwacht flink toe..

Ik ben maar een overkanter en woon een enkel jaar op het eiland, maar ik geloof dat Rien Poortvliet (de schilder die het karakter van het eiland zo schitterend geschilderd heeft in ‘Het tuinpad van mijn vaderen’) van schrik een beroerte zou hebben gekregen of als een Karel Appel met grof geweld de verf op het doek zou hebben gesmeten als hij deze landschapsmolestatie had gezien. Schilder jij maar eens een karakteristieke oude dorpskern met daarachter een woud van enorme betonnen gevaarten!

Is dit nu echt duurzaam? Zijn we nu echt goed bezig met ons milieu? Vergroenen we nu echt? Is het niet een beetje teveel van het goede? Alleen de windmolens van Kroningswind leveren al meer energie dan Goeree Overflakkee aan inwoners telt. En er staan al zoveel windmolens!!

Stop er mee. Laat natuur, eeuwenoud landschap het winnen. Genoeg is genoeg.

Kan dat helaas niet meer? Geef mij dan maar tegenwind. Of een paar stevige, plaatselijke tornados.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Curtisbip
16 uur geleden

https://plumbers-earlsfield.co.uk http://gt7.de/SAw - Show more>>>